کاردیومیوپاتی یا بیماری ماهیچه قلب چیست؟
کاردیومیوپاتی یک بیماری عضله قلبی است که در اثر آن قلب توانایی تامین جریان خون کافی برای بقیه اندام ها را ندارد که این امر باعث نارسایی قلب می شود.با ما همراه باشید تا در ادامه بیشتر به جزئیات این بیماری بپردازیم.
کاردیومیوپاتی چیست؟
کاردیو به معنی قلب، میو به معنی ماهیچه و پاتی به معنی بیماری می باشد و کاردیومیوپاتی به معنی بیماری ماهیچه قلبی است. زمانی که عضله قلب ضعیف شود و قادر به خون رسانی کافی به بقیه اعضای بدن نباشد فرد دچار بیماری عضله قلبی و یا کاردیومیوپاتی می شود. کاردیومیوپاتی باعث بی نظمی در ضربان قلب، مشکلات دریچه قلب و نارسایی قلب می شود.
در این بیماری عضله قلب بزرگ و ضخیم می شود. با گذشت زمان و عدم درمان، این بیماری می تواند باعث ضعیف شدن قلب و نارسایی قلبی شود. که نتیجه نارسایی و ضعیف شدن قلب می تواند عوارضی همچون جمع شدن مایعات در ریه ها، پاها و یا مشکلات دریچه قلب باشد.
انواع کاردیومیوپاتی:
کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک:
این بیماری معمولا به صورت ژنتیکی و ارثی منتقل می شود که می تواند افراد را در سنین مختلف درگیر کند. این بیماری یکی دیگر از بیماری های شایع کاردیومیوپاتی می باشد که از هر 500 نفر معمولا 1 نفر به این نوع بیماری مبتلا می باشد. زمانی که عضله قلب بدون دلیل خاصی بزرگ و ضخیم شود کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک اتفاق می افتد. در این بیماری معمولا سپتوم یا همان دیواره ای که سمت راست و چپ قلب را جدا می کند، بطن ها و اتاق های تحتانی بزرگ و ضخیم می شوند که این ضخیم شدن باعث باریک شدن بطن ها می شود. این امر باعث ایجاد اختلال در خون رسانی قلب می شود.
کاردیومیوپاتی دیلاته:
در این کاردیومیوپاتی بطن چپ قلب بزرگ می شود که باعث نارسا شدن عملکرد انقباضی قلب می شود. از علل این بیماری می توان به اختلال عروق کرونر قلب، نارسایی قلب و یا تنگی دریچه های قلب اشاره کرد. این بیماری در مردان میانسال شایع تر می باشد.
کاردیومیوپاتی محدود کننده:
این نوع بیماری زمانی که بطن ها سفت و سخت شوند ایجاد می شود. ماهیچه های قلب سفت و غیر قابل انعطاف شده که باعث کاهش پر شدن بطن ها می شود. این نوع کاردیومیوپاتی در بین بیماران رایج نمی باشد. این نوع بیماری در افراد با سن بالا بیشتر می باشد. نتیجه این بیماری کاهش توانایی قلب برای خون رسانی به سایر اعضای بدن است.
علت کاردیومیوپاتی چیست؟
در اغلب موارد علت این بیماری نامشخص می باشد اما از علت های احتمالی این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بالا بودن فشار خون در دراز مدت
- ضربان قلب تند در دراز مدت
- آسیب دیدن بافت قلب در اثر حمله های قلبی گذشته
- ژنتیک
- سوء تغذیه مزمن مانند کمبود ویتامین های ضروری و مواد معدنی
- اختلالات دریچه قلب
- اختلالات متابولیک بیماری تیروئید، دیابت و یا چاقی
- استفاده بیش از حد و مزمن الکل، کوکائین، آمفتامین و یا داروهای ضد افسردگی
- عوارض بارداری
- وجود عفونت های ویروسی که ممکن است به قلب آسیب بزنند
- استفاده از برخی داروهای شیمی درمانی و پرتودرمانی
- کم خونی شدید
علائم کاردیومیوپاتی چیست؟
برخی از بیماران کاردیومیوپاتی علائم یا نشانه هایی از خود بروز نمی دهند. ولی معمولا این بیماری در مراحل اولیه علائم و نشانه ای ندارد ولی با گذشت زمان و پیشرفت بیماری علائمی ظاهر می شوند که این علائم عبارتند از:
- احساس تنگی نفس و مشکل در تنفس
- خستگی بیش از حد و بدون دلیل
- ورم در پاها، شکم و رگ های گردن
- سرگیجه
- غش و بیهوش شدن در هنگام فعالیت های بدنی
- بی نظمی در ضربان قلب و یا آریتمی قلبی
- درد در قفسه سینه
- وجود صداهای اضافی و غیر عادی در هنگام ضربان قلب
عوارض کاردیومیوپاتی چیست؟
از جمله عوارض این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نارسایی قلبی:
نارسایی قلبی بدین معنی است که قلب توانایی خون کافی برای پمپاژ کردن را ندارد. در صورت عدم درمان این بیماری ممکن است زندگی و حیات فرد با خطراتی مواجه شود.
لخته شدن خون:
بیماری کاردیومیوپاتی توانایی پمپاژ خون کافی را مختل کرده و ممکن است باعث ایجاد لخته خونی شود. اگر این لخته های خونی پمپاژ شوند و وارد جریان خون شوند باعث اختلال و مسدود شدن جریان خون در اندام هایی مانند مغز و قلب می شوند.
ایجاد مشکلات دریچه:
در افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی قلب بزرگ شده ممکن است دریچه های قلب نتوانند به درستی بسته شوند و باعث جریان رو به عقب خون شوند.
ایست قلبی:
این بیماری ممکن است باعث بی نظمی در ریتم های قلب شود. ریتم های بسیار آهسته و یا خیلی تند قلب می تواند منجر به ایست قلبی و یا حتی مرگ ناگهانی شوند.
چگونه می توان از کاردیومیوپاتی پیشگیری کرد؟
در برخی افراد این بیماری ممکن است به دلیل بیماری های زمینه ای رخ دهد پس در نتیجه می توان با مراجعه به موقع به پزشک و درمان زود هنگام بیماری از عوارض این بیماری جلوگیری کرد. با این حال افرادی که به صورت ارثی و ژنتیکی دچار این بیماری می شوند نمی توانند از آن جلوگیری کنند اما می توانند با رعایت نکاتی از احتمال ابتلا به این بیماری و عوارض بعدی آن پیشگیری کرد.
با تغییراتی در سبک و شیوه زندگی خود می توان تا حدودی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد که آن ها عبارتند از:
- عدم مصرف الکل و مواد مخدر
- استراحت کافی
- پیروی از رژیم غذایی سالم
- ورزش منظم
- ترک سیگار
- کاهش میزان استرس و اضطراب
درمان کاردیومیوپاتی:
درمان این بیماری بستگی به نوع و شدت آن دارد. به طور کلی در درمان این بیماری از داروهای مورد استفاده در نارسایی قلبی، کاشت وسایلی که به قلب کمک می کنند مانند CRT، استفاده از قلب مصنوعی و در موارد شدیدتر پیوند قلب استفاده می شود.
خلاصه مطلب:
همانطور که گفته شد به دلیل عدم پیشگیری در موارد ارثی در صورتی که سابقه این بیماری و بیماری های قلبی در خانواده را دارید باید تحت نظر پزشک معاینه شوید. در صورت تشخیص به هنگام این بیماری می توان از پیشرفت و عوارض این بیماری جلوگیری کرد.
دیدگاهتان را بنویسید