هولتر فشار خون
بیشترین کاربرد هولتر فشار خون برای نظارت بر فعالیت قلب است که اغلب به عنوان الکتروکاردیوگرافی یا نوار قلب به کار می رود. این دستگاه به دلیل ثبت طولانی مدت فعالیت الکتریکی قلب، تشخیص بی نظمی های ضربان قلب را راحت کرده است. این در حالی است که تشخیص این بی نظمی ها در دوره های ثبت کوتاه مدت دشوار است.
هولتر فشار خون چیست؟
در علم پزشکی، هولتر فشار خون نوعی دستگاه الکتروکاردیوگرافی سرپایی است. هولتر فشار خون قابل حمل است و برای پایش قلب (نظارت بر فعالیت الکتریکی سیستم قلبی عروقی) به کار می رود. این دستگاه حداقل به مدت 24 تا 72 ساعت (حتی به مدت دو هفته) فعالیت قلب را بررسی می کند.
بیشترین کاربرد هولتر فشار خون برای نظارت بر فعالیت قلب است که اغلب به عنوان الکتروکاردیوگرافی یا نوار قلب به کار می رود. این دستگاه به دلیل ثبت طولانی مدت فعالیت الکتریکی قلب، تشخیص بی نظمی های ضربان قلب را راحت کرده است. این در حالی است که تشخیص این بی نظمی ها در دوره های ثبت کوتاه مدت دشوار است. بیمارانی که علائم گاه به گاهی بیشتری دارند می توانند از این دستگاه به مدت یک ماه و یا حتی بیشتر استفاده کنند.
دستگاه هولتر فشار خون اولین بار توسط فیزیکدانان تجربی نورمن جی هولتر و بیل گلاسكوك در آزمایشگاه تحقیقاتی هولتر در هلنا مونتانا سال 1949 ساخته شد. تولید تجاری دستگاه هولتر فشار خون در سال 1962 صورت گرفت.
هنگامی که دستگاه هولتر فشار خون برای مطالعه قلب استفاده می شود، دقیقاً مانند الکتروکاردیوگرافی، سیگنال های الکتریکی قلب را از طریق یک سری الکترود متصل به سینه ثبت می کند. عمدتا الکترودها روی استخوان ها قرار می گیرند تا پارازیت های حاصل از فعالیت عضلانی را به حداقل برسانند.
تعداد و موقعیت الکترودها بر اساس مدل های مختلف دستگاه متفاوت است، اما تعداد الکترود ها در بیشتر آن ها بین سه تا هشت می باشند. این الکترودها به یک قطعه کوچک متصل می شوند که به کمربند بیمار متصل می شوند یا به گردن بیمار آویزان می شوند و در طول دوره ثبت، فعالیت الکتریکی قلب را حفظ می کنند.
در صورت نیاز به اطلاعات دقیق سیگنال فعالیت الکتریکی قلب برای تجزیه و تحلیل ماهیت دقیق و منشا ضربان ها، یک دستگاه هولتر فشار خون 12 الکترودی مناسب است.
وسیله ای برای سنجش میزان فشار خون در افراد
مزایا استفاده از این دستگاه عبارت اند از:
بیشتر آزمایش های نظارت بر هولتر فشار خون توسط متخصص قلب و عروق انجام می شود اما آن ها مراقبت های پیشگیرانه نیستند، به این معنی که در بسیاری از موارد چنین آزمایشی فقط پس از ایجاد بیماری انجام می شود. برای کسانی که می خواهند پیشگیری کنند، باید تغییرات عملکرد قلب را با گذشت زمان پایش کنند تا بتوانند یک مشکل احتمالی را قبل از اینکه به یک بیماری جدی تبدیل شود، تشخیص دهند.
قیمت هولتر فشار خون چقدر است؟
دستگاه های هولتر فشار خون با کیفیت پزشکی بالا بسیار گران هستند و هزینه هرکدام از آن ها به راحتی هزاران دلار است. مانیتورهای سنتی هولتر فشار خون برای اطمینان از تماس خوب با پوست شما به تکه های جدیدی برای هر استفاده و ژل های رسانشی نیز نیاز دارند.
هنگام خرید نمایشگر هولتر فشار خون قابل حمل چه مواردی را باید در نظر گرفت؟ اگر به فکر خرید هولتر قابل حمل برای مصارف خانگی هستید، قبل از خرید این معیارهای اصلی را در نظر بگیرید: سهولت استفاده بسیاری از دستگاه های هولتر فشار خون برای اطمینان از اتصال صحیح سیم ها و وصله ها در مکان های مناسب به اتصالات حرفه ای نیاز دارند.
قابلیت حمل و اندازه دستگاه های هولتر فشار خون، قابلیت دوش گرفتن و فعالیت های شدیدتر را که ممکن است تکه ها را از سطح پوست دور کرده و کیفیت سیگنال گرفته شده را به خطر بیندازند، منع می کنند.
نحوه تنظیم هولتر فشار
اندازه دستگاه هولتر فشار خون بسته به سازنده دستگاه متفاوت است. بیشتر دستگاه ها با دو باتری قلمی کار می کنند. در صورت تخلیه باتری ها، برخی از دستگاه های هولتر فشار خون اجازه تعویض آنها را حتی در هنگام ثبت جریان الکتریکی را می دهند.
بیشتر دستگاه های هولتر فشار خون جریان الکتریکی قلب را فقط از طریق دو یا سه الکترود کنترل می کنند (توجه: بسته به شرکت تولید کننده، تعداد متفاوتی از الکترود ها و سیستم های سربی استفاده می شود). روند امروزه به حداقل رساندن تعداد الکترود ها برای اطمینان از راحتی بیمار در هنگام ثبت است.
اگرچه از ثبت دو/ سه الکترود برای مدت طولانی استفاده شده است، اما دستگاه های هولتر با 12 الکترود اخیراً ظاهر شده است. این دستگاه ها از الکترود سرب کلاسیک استفاده می کنند، یعنی سیگنالی را با همان فرمت اندازه گیری جریانات الکتریکی ضربان قلب در حالت استراحت و یا تست تنش تولید می کنند.
برخی از دستگاه های مدرن همچنین توانایی ثبت کردن یک دفترچه یادداشت به صورت صوتی از جریانات الکتریکی بیمار را دارند که بعداً توسط پزشک قابل شنیدن است. این داده ها به متخصص قلب کمک می کند تا وقایع مربوط به فعالیت و دفتر ثبت وقایع الکتریکی بیمار را بهتر تشخیص دهد.
نحوه تنظیم دستگاه هولتر فشارخون
تفسیر نتیجه هولتر فشار خون
هنگامی که ثبت سیگنال الکتریکی قلب توسط هولتر فشار خون به پایان رسید (معمولاً پس از 24 یا 48 ساعت)، انجام آنالیز سیگنال ها به عهده پزشک است. از آنجا که مرور یک سیگنال طولانی مدت زمان زیادی را می طلبد، یک فرایند تجزیه و تحلیل اتوماتیک در نرم افزار هر دستگاه هولتر وجود دارد که به طور خودکار انواع مختلف ضربان قلب، ریتم ها و غیره را تعیین می کند. با این حال میزان تجزیه و تحلیل دقیق خودکار به میزان خیلی زیادی به کیفیت سیگنال های ثبت شده در ارتباط است.
کیفیت دستگاه های هولتر فشار خون نیز عمدتا به اتصال الکترودها به بدن بیمار بستگی دارد. اگر این الکترود ها به درستی متصل نشوند، اختلال الکترومغناطیسی می تواند بر روی سیگنال الکتریکی قلب تأثیر بگذارد و منجر به ثبت به هم خورده و بی نظمی می شود. اگر بیمار به سرعت حرکت کند، این بی نظمی ها بیشتر هم می شود. پردازش چنین نوار قلب ثبت شده ای بسیار دشوار است.
علاوه بر اتصال و کیفیت الکترودها، عوامل دیگری نیز بر کیفیت سیگنال های ثبت شده تأثیر دارند، مانند لرزش عضلات، فرکانس نمونه برداری و میزان وضوح سیگنال دیجیتالی (دستگاه های با کیفیت بالا فرکانس نمونه برداری بالاتری را ارائه می دهند).
تجزیه و تحلیل خودکار هولتر فشار خون معمولاً اطلاعاتی در مورد ظاهر ضربان قلب، اندازه گیری فاصله بین ضربان ها، تغییر ضربان قلب، نمای کلی ریتم و دفتر خاطرات بیمار (لحظاتی که بیمار دکمه بیمار را فشار می دهد) به پزشک ارائه می دهد. سیستم های پیشرفته همچنین تجزیه و تحلیل طیفی، ارزیابی گنجایش ایسکمیک قلب، نمودار فعالیت قلبی بیمار یا تجزیه و تحلیل بخش خاصی از قلب را انجام می دهند.
یکی از الزامات دیگر توانایی تشخیص و تجزیه و تحلیل تکانه های دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب است. این توانایی ممکن است در مواقعی که پزشک می خواهد عملکرد اساسی هولتر ضربان قلب را بررسی کند، مفید باشد.
هولتر فشار خون نوعی تست تشخیصی بیماری های قلبی
نتیجه گیری
در آخر این که بهتر است بدانید که هولتر فشار خون تا حدودی می تواند موجبات ناراحتی افراد را فراهم آورد حتی گاهی موجب اختلال در خواب شب شوند پس برای انجام آن نیازمند دقت و مراقبت بیشتری است.
دیدگاهتان را بنویسید