مراقبت های مهم بعد از آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی یک روش تشخیصی و تصویربرداری (آنژیوگرام) می باشد که با بهره گیری از اشعه ایکس، گرفتگی و سلامت رگهای خونی بدن بیمار بررسی می گردد. آنژیوگرافی در اعضا مختلف بدن، نظیر مغز ، قلب ، شکم و پاها استفاده می گردد. در مقاله ای که در پیش رو دارید تصمیم داریم در زمینه آنژیوگرافی قلب و نیز مهم ترین اقداماتی که باید بعد از آنژیوگرافی قلب انجام دهید مطالبی را در اختیار شما قرار دهیم. اگر شما هم جزء آن دسته از عزیزانی هستید که پزشک متخصص آنژیوگرافی قلب برای شما تجویز کرده است در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با مراقبت های بعد از آنژیوگرافی آشنا کنیم.

 

آنژیوگرافی قلب چیست؟

همان طور که گفته شد، آنژیوگرافی به منظور شناخت انسداد یا تنگی رگ های بدن بیمار می باشد. نحوه انجام آنژیوگرافی قلب به این شکل است که در ابتدا یک ماده ای به نام حاجب به عروق خونی قلب تزریق می شود. این ماده محلولی مشابه رنگ است که در زیر پرتو ایکس مشخص می شود.

بلافاصله بعد از تزریق ماده حاجب می توانند تصاویری از بخش های داخلی قلبی را تهیه کنند که به این روند آنژیوگرافی قلب گفته می شود.

اسکن قلب، اکوکاردیوگرافی، تست ورزش قلب، هولتر ضربان قلب و هولتر فشار خون از روش های تست تشخیص بیماری های قلبی می باشد

مزایای آنژیوگرافی

به کمک آنژیوگرافی می توان اقدام به شناخت انسداد و تنگ شدگی رگ های خونی بدن بیمار نمود. بنابراین پزشک متخصص با شناخت نوع عارضه می تواند نوع درمان درست و بهینه را تعیین نماید.

بنابراین مهمترین مزایای آنژیوگرافی شامل:

کاهش هزینه
کاهش عوارض بعد از جراحی
تشخیص بهتر بیماری
کوتاه شدن دوره بستری بیمار
افزایش طول عمر بیمار
جلوگیری از سکته قلبی و مغزی
افزایش اکسیژن رسانی
و … می باشد.

از آنژیوگرافی نه تنها برای عروق قلب استفاده می‌شود.بلکه باید گفت که  برای بررسی عروق مغز، ریه، دستگاه گوارش و کلیه نیز کاربرد فراوانی دارد.

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی قلب

در ابتدا بهتر است بدانید موارد مراقبتی بعد از هر گونه عمل جراحی از اهمیت بالایی برخوردار است تا جایی که پزشکان توصیه اکید بر رعایت نکاتی که تاثیر بسیار زیادی بر میزان موفقیت آمیز بودن عمل، دارند.

مهم ترین اقداماتی که باید بعد از انجام آنژیوگرافی قلب انجام شود موارد زیر هستند:

استراحت بعد از آنژیوگرافی

بعد از انجام آنژیوگرافی فرد به بخشی منتقل می شود که به آن بخش ریکاوری می گویند. در این محل باید مدت زمانی را به طور دراز کشیده باشید. حالت دراز کشیده تا زمانی که خونریزی تمام نشده باشد ادامه پیدا می کند. مدت زمان بستری از دو روز تا چند روز بعد از آنژیوگرافی قلب ادامه دارد و تعداد روزها با توجه به وضعیت بیمار تعیین می گردد.

پانسمان بعد از جراحی آنژیوگرافی

پانسمانی که در محل برش ها انجام شده است نباید برداشته شود و باید در محل باقی بماند تا روند بهبودی به اتمام برسد.

انواع دارو های مسکن باید از سوی پزشکان متخصص تجویز گردد. برخی از دارو های مسکن دارای آسپرین هستند و استفاده از آن ها ممنوع است زیرا که باعث رقیق شدن خون و افزایش میزان خونریزی در افراد می شود.

بعد از جراحی آنژیوگرافی در بخش هایی که برش خورده است بعد از چند روز شاهد توده هایی ریزی هستید که این ها کاملاً طبیعی هستند. اما در صورتی که سایز این توده ها بسیار بزرگ تر از سایز یک عدد نخود بودند باید پزشک تان را در جریان بگذارید.

رانندگی کردن بعد از آنژیوگرافی

به مدت سه روز انجام رانندگی برای کسی که تحت جراحی آنژیوگرافی قلب قرار گرفته است ممنوع می باشد. اما این ممنوعیت برای افرادی است که وضعیت عادی دارند. در صورتی که فرد به انواع بیماری های قلبی و نیز تجربه حملات قلبی را داشته باشند ممنوعیت رانندگی کردن بعد از انجام آنژیوگرافی به مدت یکماه نیز افزایش خواهد داشت.

بلندکردن وسایل سنگین

بلند کردن وسایل سنگین و نیز جابجایی اجسامی که وزن زیادی دارند به مدت دو سه روز بعد از آنژیوگرافی ممنوعیت دارد.

ورزش کردن بعد از آنژیوگرافی قلب

فعالیت های ورزشی شدید بعد از آنژیوگرافی قلب به مدت دو سه روز نباید انجام شود.

اگر در کشاله ران برش ها انجام شده است به مدت دو سه روز بهتر است که از پله ها بالا نروید و فعالیت های سبک مثل پیاده روی داشته باشید.

سبک زندگی سالم


مصرف انواع نوشیدنی ها و نیز خوردن مایعات از مهم ترین توصیه هایی است که بهتر است بعد از آنژیوگرافی قلب انجام دهید. زیرا موادی که در حین آنژیوگرافی وارد بدن شده اند را خارج می کند.

عوارض بعد از آنژیوگرافی

در ابتدا بهتر است بدانید آنژیوگرافی به طور کلی یک روش ایمن است، اما عوارض جانبی جزئی شایعی نیز دارد.

اثرات جانبی پس از آنژیوگرافی، بسیاری از افراد دارای موارد زیر هستند:

  • کبودی
  • بروز یک برآمدگی بسیار کوچک یا انباشتن خون در نزدیکی محل برش، البته که این مشکلات باید طی چند روز یا چند هفته بهبود یابد و معمولاً جای نگرانی نیست.
  • در صورت نیاز می توانید از مسکن مانند: پاراستامول برای هرگونه ناراحتی استفاده کنید.
  • عفونت در محل ایجاد بریدگی،
  • قرمز و داغ شدن محل جراحی که به صورت موقتی است.
  • متورم شدن و دردناک شدن ناحیه که ممکن است لازم باشد با آنتی بیوتیک درمان شود
  • ایجاد سرگیجه
  • مشکلات تنفسی یا از دست دادن هوشیاری، این عوارض جدی بسیار نادر است.
  • به عنوان مثال: برآورد می شود از هر 1000 نفر 1 نفر دچار سكته مغزی می شود كه پس از انجام آنژیوگرافی باعث بی حسی یا ضعف دائمی (فلج) می شود.
  • چنانچه هر یک از موارد مذکور را چه به صورت خفیف یا شدید تجربه کردید حتما با پزشک متخصص قلب و عرروق ارتباط برقرار کنید تا تدابیر لازمه جهت کنترل و جلوگیری از شدت بیشتر آن اندیشیده شود.

هزینه آنژیوگرافی قلب چقدر است؟

هزینه ای که برای آنژیوگرافی قلب دریافت می شود بر حسب معیارهای زیر محاسبه می گردد:

  • تجهیزاتی که در روند آنژیوگرافی مورد استفاده قرار می گیرد.
  • انواع خدماتی که در حین انجام آنژیوگرافی قلب انجام می شود.
  • مدت زمانی که فرد در بیمارستان بستری می شود.
  • خصوصی بودن یا دولتی بودن مراکز درمانی ای که افراد به آن ها مراجعه کرده اند.
  • آزمایشاتی که باید انجام شود تا روند آنژیوگرافی با موفقیت بیشتری انجام شود.
  • انواع دارو هایی که باید مورد استفاده قرار گیرد.
  • میزان هزینه ویزیت و نیز هزینه انواع عکس برداری هایی که از بخش های داخلی افراد تهیه می شود.
هزینه-آنژیوگرافی-قلب
مزایای-آنژیوگرافی-قلب

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم که مهم ترین و ضروری ترین مراقبت هایی که باید بعد از آنژیوگرافی قلب انجام دهید را بیاوریم تا با مطالعه آن ها نسبت به مراقبت های بعد از آنژیوگرافی آگاهی دقیقی کسب کنید.

مهم ترین توصیه ای که باقی مانده این نکته است که برای انجام آنژیوگرافی به بهترین مراکز درمانی و نیز بهترین متخصص قلب و عروق مراجعه کنید تا روند درمان با موفقیت طی شود.

دکتر ندامهرعلیزاده

فارغ التحصيل عمومي دانشگاه تهران تخصص از دانشگاه ايران بيمارستان قلب شهيد رجايي جز رتبه هاي بورد كشوري سال ٩٦ عضو انجمن قلب اروپا شاغل در بيمارستانهاي خاتم الانبيا - فياض بخش - دي

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 + 19 =

Call Now Buttonتماس با پزشک