غش کردن و علت های قلبی و مغزی
سنکوپ یا غش به انگلیسی Fainting به حالت از دست دادن ناگهانی و موقتی هوشیاری گفته می شود. غش کردن معمولاً زمانی اتفاق میافتد که مقدار اکسیژنی که به مغز میرسد کاهش یابد. علت غش کردن می تواند بدون پیش زمینه مشکل پزشکی و یا بیماری خاصی باشد. عوامل مختلف قلبی یا مغزی و یا روحی روانی می تواند علت غش کردن باشد و بر آن تاثیر بگذارد. در ادامه این مطلب از سایت دکتر ندا مهرعلیزاده به توضیحات بیشتری درباره علت غش کردن، علت غش كردن ناگهاني كودكان و اینکه بعد از غش چه باید کرد می پردازیم با ما همراه باشید.
غش کردن به چه معناست؟
غش کردن به حالت از دست دادن موقت هوشیاری گفته می شود که می تواند علت غش کردن یک مشکل پزشکی و یا عدم وجود مشکل حاد باشد. متخصصین غش کردن را با کاهش اکسیژن رسانی به مغز مرتبط میدانند و عموما این مشکل خطرناکی نیست. افراد چند دقیقه پس از غش کردن به هوش می آیند و می توانند وقایع و حالت جسمی یا حمله پیش از غش کردن را به یاد بیاورند.
علت غش کردن
عوامل مختلفی می توانند علت غش کردن افراد در شرایط و سنین مختلف باشند. در ادامه به هر کدام از مواردی که می توانند علت غش کردن باشند اشاره خواهیم کرد.
سنکوپ نوروکاردیوژنیک
زمانی که یک مشکل موقتی در سیستم عصبی خودمختار (ANS) ایجاد میشود، سنکوپ نوروکاردیوژنیک یا رفلکسی اتفاق میافتد. ANS سیستمی است که عملکردهای خودکار بدن مانند ضربان قلب، تنفس و هضم را کنترل می کند.
متخصصین همچنین سنکوپ نوروکاردیوژنیک را به عنوان سنکوپ با واسطه عصبی (NMS) یا سنکوپ وازوواگال یاد می کنند. در NMS، کاهش فشار خون باعث کاهش ضربان قلب و نبض می شود که به طور موقت بر خون و اکسیژن مغز تأثیر می گذارد.
سنکوپ موقعیتی
سنکوپ موقعیتی نوعی NMS است، اما محرکهای فیزیکی علت غش کردن هستند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- سرفه یا عطسه
- دفع مدفوع یا ادرار
- استفراغ
- اختلالات گوارشی
- فعالیت بدنی شدید
- ایستادن برای مدت طولانی
سندرم سینوس کاروتید
سندرم سینوس کاروتید نیز یک نوع NMS است. شریان کاروتید شریان اصلی خونرسانی به مغز است. هنگامی که فشاری روی حسگرهای فشار یا سینوس کاروتید در شریان کاروتید وجود دارد، میتواند علت غش کردن باشد.
فعالیت هایی که می توانند بر سینوس کاروتید فشار بیاورند عبارتند از:
- پوشیدن یقه تنگ
- چرخاندن سر
- فشار ناگهانی
افت فشار خون ارتواستاتیک
نیروی جاذبه خون را به سمت پاها می کشد و فشار خون را در سایر نقاط بدن پایین می آورد. سیستم عصبی معمولاً با افزایش ضربان قلب و تنگ کردن رگهای خونی به این موضوع واکنش نشان میدهد. این باعث تثبیت فشار خون می شود، اما می تواند خون و اکسیژن رسانی به مغز را کاهش دهد و در نتیجه باعث غش کردن فرد شود. فرد مبتلا به افت فشار خون ارتواستاتیک ممکن است پس از بلند شدن خیلی سریع غش کند.
سنکوپ قلبی
برخی از مشکلات و بیماری های قلبی ممکن است باعث کاهش خون رسانی و اکسیژن رسانی به مغز شوند. برخی از این بیماری های قلبی عبارتند از:
- آریتمی قلبی
- تنگی یا انسداد دریچه های قلب
- آمبولی ریه
- نارسایی قلبی
- حمله قلبی
- فشار خون بالا
داروهایی که موجب غش کردن می شوند
علاوه بر مواردی که پیش تر گفته شد ممکن است مصرف برخی داروهای خاص بر سیستم عصبی و یا اکسیژن رسانی در بدن تاثیر بگذارد. برخی از این داروها عبارتند از:
- دیورتیکها
- داروهای قلبی
- داروهای روان پزشکی
- آنتی هیستامینها
- مواد مخدر
- الکل
- و…
هنگام غش کردن چه باید کرد
در صورتی که علت غش کردن موارد خوش خیم مثل احساس ضعف بعد از خون گیری، فعالیت شدید در گرما و گرمازدگی و… باشد با استراحت شمک حل خواهد شد. اما در صورتی که پزشک علت غش کردن را خوش خیم ندادند باید به متخصص قلب مراجعه کنید. برخی از افراد مشکل غش کردن را با صرع و تشنج اشتباه می گیرند و در صورت تکرار غش کردن به متخصص مغز و اعصاب مراجعه می کنند در حالی که این دو با هم متفاوت هستند و علت غش کردن را باید از متخصص قلب جویا شوید.
برای مشاوره با بهترین متخصص قلب و عروق، دکتر ندا مهرعلیزاده از طریق لینک ارتباطی زیر اقدام کنید.
دیدگاهتان را بنویسید