بیماری واریس
مقدمه
آیا تا به حال با رگهایی کوچک و سیاه رنگ بر روی سطح پوست خود، مواجه شدهاید؟ آیا وجود این رگها ظاهری زشت به اندام پاهای شما میدهد؟ در افراد زیادی مشاهده شده که در انجام کارهای روزمره خود از درد در قسمتهایی از بدن خود مخصوصا پاها شکایت دارند. این بیماری در خانمها و افرادی که سنین بالایی دارند، بیشتر شایع است. شاید شما از خود بپرسید در چنین شرایطی اگر به این بیماری مبتلا شدید باید چه اقداماتی انجام دهید؟ آیا شیوه و راهحلی برای درمان واریس وجود دارد؟ چه تغییراتی را در سبک زندگی خود برای بهبودیتان باید انجام دهید؟ در این مقاله میخواهیم در مورد بیماری واریس، علائم و نشانههای بیماری واریس در افراد و نحوه درمان واریس با شما صحبت نماییم:
واریس چیست؟
بیماری واریس به همان گره خوردن و بزرگ شدن ورید و تجمع خون در آن به دلیل افزایش فشار خون، گفته میشود. رگهای واریسی بزرگ، متورم و چرخنده هستند و معمولا شما آنها را آبی رنگ یا به رنگ بنفش تیره در اندام خود، مشاهده میکنید. واریس زمانی رخ میدهد که دریچههای معیوب موجود در رگها باعث میشوند که جریان خون در مسیر نامناسب قرار گرفته و یا انباشته شوند. باید گفت به طور میانگین بیش از 23 درصد از میان سالان در کشور ما مبتلا به واریس هستند. کارهایی مانند: سرپا ایستادن بلند مدت، پیاده روی زیاد در طول روز باعث افزایش فشار در رگهای پایین تنه ما شده و تبدیل به واریس میشود.
تفاوت رگ واریس با سالم
علل بیماری واریس
طبق تحقیقات به عمل آمده در مورد این بیماری، رگهای واریسی برای بیشتر افراد دردسری ایجاد نمیکنند. درصورتیکه جریان و فشار خون به وسیله اوریدها شدید گردد، اختلالاتی مثل تورم و درد پا، آمبولی شدن ریه و خون، ناراحتی پوستی بروز پیدا میکند.
این عوامل خطرساز از جمله:
- سن زیاد
- مونث بودن
در خانمها به دلیل مشکلات و اختلالات هورمونی و بلوغ، حاملگی، یائسگی، مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری یا قرصهای هورمونی امکان خطر ابتلا به واریس بیشتر از مردان است.
- استفاده نوزادان از شیرهای بیکیفیت و مضر
- اضافه وزن
- حاملگی
- داشتن سابقه آمبولی شدن خون در پاها
- ایستادن یا نشستن بلند مدت
- سابقه ارثی
علائم بیماری واریس
از نشانههای بیماری واریس میتوان به موارد ذیل اشاره کرد که شامل:
- بی اشتهایی
- سنگینی
- بروز درد در اندامهای بدن
در بیشتر اوقات درد در ناحیه پا
- وجود رگهایی متورم و قابل مشاهده که در اصطلاح به آنها رگههای عنکبوتی گفته میشود.
- گرفتگی ران یا ساق پا بههنگام شب
- مقدار کمی ورم در پا و مچ پا پس از نشستن یا ایستادن بلند مدت
- بروز خارش
- نا آرامی پا
- تغییر رنگ پوست در پاها یا مچ پا
- مشکلات پوستی مانند: خشکی، تحریک شدگی و پوسته پوسته شدن، ترکخوردگی
- بروز زخم های پوستی که به آسانی درمان نمیشوند.
- کرخت شدن و سفت شدن پوست پاها و مچ پا به مرور زمان
درمان واریس
در ابتدا پزشک متخصص پاهای شما را معاینه و بررسی مینماید تا در صورت مبتلا شدن شما به بیماری واریس، شاهد علائمی مانند تورم، تغییر رنگ پوست یا زخمها باشد.
پزشک شما برای کمک به بهبود و درمان رگهای واریسی، اقدامات از خود مراقبتی را به شما پیشنهاد میکند، که آنها را با هم بررسی میکنیم:
۱- برای کمتر شدن ورم پا و مچ پا از پا پوشهای فشاری استفاده نمایید. این پا پوشها آهسته پا ها و مچ پای شما را فشار وارد میکنند تا جریان خون به سمت بالا به طرف قلب شما بازگردد.
۲- از نشسته و ایستادن بلند مدت پرهیز کنید. مقدار کمی حرکت دادن پاها به جریان خون به جلوگیری از بیماری واریس، کمک کننده است.
پاهایتان را روزانه 3 یا 4 دفعه، هر بار به مدت 15 دقیقه
۲- در صورت بروز زخم یا عفونت به دلیل واریس از زخمها کاملا مراقبت کنید.
۳- ورزش را بیشتر در برنامه روزانه خود قرار دهید. ورزش در کاهش وزن شما موثر است و به حرکت جریان خون به سمت پاها نقش دارد. پیاده روی و شنا ایدههای بسیار عالی و مناسبی هستند.
۴- اگر روی ران، ساق و مچ پای خود دچار خشکی و یا ترک خوردگی پوست شدهاید، از مرطوب کنندههای مناسب، استفاده نمایید.
لازم به ذکر است که بعضی از درمانها و انجام یک سری مراقبتهای پوستی واریس میتوانند شرایط را برای شما، بدتر و سختتر کنند. به خاطر داشته باشید که شما باید قبل از مصرف هرگونه لوسیون، کرم یا پماد آنتی بیوتیکی با پزشک خود مشورت نمایید. پزشک متخصص شما کرم و پمادهای متناسب با شرایط تان را تجویز میکند.
چنانچه شما تنها چند تا از رگ های واریسی در اندام خود مشاهده میکنید، میتوانید برای درمان واریس و بهبودیتان از روشهای ذیل کمک بگیرید:
- اسکلروتراپی
بوسیله این روش آب نمک یا یک محلول شیمیایی درون رگ شما تزریق میگردد. پس از تزریق، رگ شما محکم و سخت شده و از بین خواهد رفت.
- فلبکتومی
در این روش با جراحی و ایجاد بریدگیهای کوچکی در ناحیه ساق پا نزدیک ورید آسیب دیده، بهبودی شما حاصل میگردد. بنابراین از این طریق رگ آسیب دیده از طریق برش ایجاد شده از بین میرود.
- اگر واریس روی پا شما قدیمی، بزرگ، وسیع و شدید است، پزشک متخصص روش استفاده از لیزر یا رادیو فرکانسی در مطب یا کلینیک خود را به شما پیشنهاد میدهد و از این طریق به درمان واریس میپردازد.
سخن آخر
شما زمانی باید به پزشک خود مراجعه نمایید که:
- بیماری پیشرفت کرده باشد.
- واریس شما دردناک شده باشد.
- با مراقبت و محافظت خود در مقابله بیماری، مانند پوشیدن پاپوشهای فشاری، دوری از ایستادن یا نشستن بلند مدت، شرایط شما بهتر نمیشود و درد شما تسکین نمییابد.
- افزایش نا به هنگام درد یا تورم، تب، قرمزی پاها و یا زخمهای پا را مشاهده میکنید.
- به زخمهایی دچار میشوید که بهبود نمی یابد.
باید گفت رگهای واریسی با گذشت زمان بیشتر خواهند شد. اقدامات درمانی و مراقبت شما از خود میتواند به آرام شدن درد، جلوگیری از حاد شدن واریس و جلوگیری از مشکلات جدیتر، کمک کننده باشد.
منابع:
https://medlineplus.gov
دیدگاهتان را بنویسید