هر آنچه که درباره چربی خون بالا باید بدانید
یکی از بیماری های خاموش و در عین حال مرگبار چربی خون بالا است که می تواند ضرر و زیان های بسیاری به سلامت قلب تان وارد کند پس با شناخت و آگاهی بالایی از آن به پیشگیری و درمان چنین بیماری بپردازید. علاوه بر آن به دلیل پرسش های مکرر شما کاربران عزیز این وب سایت رسمی، در مورد علل و علائم چربی خون بالا مطرح گردیده است بر آن شده ایم اطلاعاتی مفصل از این بیماری در اختیارتان قرار دهیم.
کلسترول چیست؟
کلسترول یک ماده طبیعی شبیه به مومی آغشته به چربی است که از ویتامین دی و برخی هورمون های مخصوصی تولید می شود و هم چنین خاصیت حلالی در آب را ندارد و با این اوصاف نمی تواند به راحتی در بدن جا به جا و حرکت کند. پس برای این کار نیاز به کمک مواد دیگری به نام لیپوپروتئین ها دارد که از طریق خون داخل بدن در جریان دارد. این مواد محرک کلستورل ها به دو نوع با غلظت بالا و غلظت پایین که تحت عنوان کلسترول خوب و بد هم شناخته می شود، تقسیم بندی می شود.
در مورد کلسترول خون بیشتر بدانید
آیا می دانید چه چیزی موجب افزایش کلسترول در بدن شما می شود؟
پر واضح است که بزرگترین عامل چربی خون برنامه غذایی نامناسب و مصرف غذا های چرب، میزان کلسترول خون بدن تان را بیشتر می کند. برخی از متخصصین این حوزه درمانی از این عارضه تحت عنوان” هیپرکلسترولمی یا هیپرلیپیدمی نیز یاد می کنند.
چنانچه این اتفاق بیوفتد و چربی خون شما بالا باشد چربی های بسیاری در رگ های تان انباشه می شوند و در نتیجه با رسوبات سنگین موجود گردش خون به دشواری انجام خواهد شد و موجب بروز اختلالی در عملکرد قلب می شود. به همین دلیل خطرآفرین می شود و حتی در مواردی افراد را به کام تلخ مرگ کشانده است.
در مورد تری گلیسیرید چه می دانید؟
تری گلیسیرید ها هم نوعی چربی موجود در خون هستند که پس از مصرف مواد غذایی چرب و کالری های اضافی در بدن تان ایجاد و در آینده درون سلول های چربی جمع می شوند. البته که لازم است بدانید همه ما انسان ها به حد اندازه کافی به این نوع چربی خون، برای ادامه حیات نیاز داریم اما زمانی که بیش از حد معمول می شود می تواند آسیب های جدی به سلامتی مان وارد کند یکی از مهم ترین آن ها شانس بروز بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
چربی خون نرمال چند است؟
بر اساس مطالعات انجام شده در این زمینه حد نرمال کلسترول و تری گلیسیرد و چربی های از این دست به شرح زیر می باشد:
- عدد اندازه گیری شده کلسترول موجود در خون باشد چیزی کمتر از 200 را نشان دهد در غیر این صورت شما در معرض ابتلا به انواع بیماری های قلبی و عروقی هستید. از آن طرف هم عدد کلسترول شما حداقل باید بیش از 40 باشد تا بدن بتواند انرژی ورد نیاز برای انجام فعالیت های روز مره ش را از این طریق تامین کند.
- تری گلیسیرید موجود در خون شما باید کمتر از 150 باشد و بیش از این عدد را تری گلیسیرید بالا می دانند و باید حتما تحت نظر پزشک متخصص قلب و عروق پیگیری و درمان شود تا به عارضه ای جدی برای شما بدل نشود.
علائم چربی خون بالا کدام اند؟
در این باره باید به استحضارتان برسانیم کلسترول بالا معملاٌ با علامت های مشخصی بروز داده نمی شود و شاید به همین دلیل است که آن را با نام قاتل خاموش می شناسند.
در اکثر مواقع علائم مرتبط با چربی خون بالا ضرفا درد موارد خطرناکتری نمایان می شود. سکته یا حمله قلبی از جمله مواردی است که عمدتاٌ در اثر افزایش میزان چربی خون رخ می دهد.
البته می توان گفت در پاره ای از موارد هم در افراد مبتلا به کلسترول بالای 300 که هیپروکلسترومی شناخته می شود علائمی در روی پوست و رنگ بدن هم چون زائده ای پوستی یا لکه های زرد رنگ ایجاد می شود که خود می توان راهی برای شناسایی بیماری باشد.
نشانه های بروز چربی خون بالا در بدن
سایر عوامل ابتلا به چربی خون بالا عبارت اند از:
- داشتن سابقه بیماری در خانواده و اطرافیان نزدیک
- اضافه وزن بیش از حد
- عوامل وراثتی و ژنتیکی
- استعمال بی رویه دخانیات و مواد مخدر
- بیماری زمینه ای هم چون فشار خون بالا
چربی خون چگونه تشخیص داده می شود؟
چنانچه هر کدام از مواردی که در مبحث پیشین به تفصیل از آن ها یاد کردیم چه به صورت خفیف یا شدید حتما جهت بررس یو چکاپ به یک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید این گونه از طریق تجویر و انجام تست های تشخیصی بیماری های قلبی هم چون آزمایش خون ساده هم می توان به تشخیصی از این بیماری رسید.
درمان چربی خون
در گام نخست که باید به تمام موارد پرهیزی که پزشک در اختیارتان قرار می دهد بپردازید و سپس برای درمان قطعی چربی خون دارو های وجود دارد که از شدت این عارضه می کاهد.
داروی چربی خون عبارت اند از:
- استاتین ها
- مکمل ها
- فیبر ها
- گیرنده های اسی های صفراوی
- مهار کننده های جذب کلسترول
عوارض جانبی تری گلیسیرید بالا خون
خطراتی که از جانب تری گلیسیرید بالای خون به بدن شما وارد می شود شامل موارد زیر می باشد:
- انسداد و اختلال عروق کرونری و شریان های اصلی خونرسانی به اقصا نقاط بدن و در نهایت سکته مغزی
- دیابت نوع 2 از دیگر عوارض سختی است که از این بیماری به جا می ماند.
- ابتلا به سندروم متابولیک در چنین حالتی به دیابت، فشار خون و چاقی هم زمان درگیر می شوید.
- کم کاری تیروئید یکی دیگر از عارضه های است که در اثر عدم شتخیص به موقع و درمان آن به شما تحمیل می شود.
پیشگیری بهتر از درمان است
جمله ای است که شاید برای باز هزارم است که به آن برخورد کرده اید اما در عین ساده معنا و مفهومی گران را در بر دارد تا حدی که همین یک جمله واسطه مرگ و زندگی شما می شود. پس با رعایت موارد زیر به جهت جلوگیری از ابتلا به چربی خون بالا کمک کنید این گونه با آماری رو به کاهش از بیماری مواجهه می شویم.
جلوگیری از بروز چربی خون بالا
تغییر در سبک زندگی
یکی از اصلی ترین توصیه های است که بسیاری از بهترین متخصصین قلب و عروق بدان تاکید می ورزند تا حدی که حتی نوعی راهکار درمانی نیز شناخته می شود. بدین ترتیب با در پیش گرفتن سبکی درست از زندگی و انجام فعالیت های ورزشی مناسب و اصلاح برنامه غذایی مضر سابق به شکل قابل توجهی می توانید از شدت این بیماری بکاهید. هم چنین مصرف الکل را به حداقل برسانید.
ترک سیگار
همانطور که می دانید استفاده از هر گونه ابزار دود زا می تواند سلامتی تان را به خطر بیاندازد پس از آن ها دوری کنید تا سال های بیشتری را با کیفیت بالاتر زیستن را تجربه کنید.
تناسب اندام
شاید با این جمله به یاد مراکز زیبایی و .. بیوفتید اما این یک شوخی نیست چرا که با توجه به آخرین تحقیقاتی که محققین انجام داده اند به این نتیجه رسیده اند اضافه وزن یا همان چاقی مزمن عامل محرک بروز بسیاری از بیماری های انسان ها است و همین امر سلامتی تان را مورد هدف و تخریب قرار می دهد پس وزن تان را بر حسب قد و سن تان در تعادل نگه دارید.
در پایان
از بهترین متخصص قلب و عروق در شهر محل سکونت تان جهت تشخیص های بالینی و هر گونه اقدامات درمانی تان کمک بگیرید چرا که در غیر این صورت ممکن است نه تنها چربی خون بالا بلکه عوارض دیگری بر اثر تشخیص و تجویز اشتباه گریبان گیرتان شود. پس دقت کنید.!!!
دیدگاهتان را بنویسید