تنگی دریچه آئورت چیست و چه علائمی دارد؟
تنگی دریچه آئورت یکی از مهم ترین بیماری های دریچه ای قلب می باشد. این بیماری بیشتر افراد بالای ۶۵ سال را مبتلا می کند. در این مطلب به علائم، علت ها و جزئیات این بیماری می پردازیم.
تنگی دریچه آئورت چیست؟
قلب چهار دریچه به نام دریچه میترال، دریچه ریوی، دریچه سه لتی و دریچه آئورت دارد که با کمک این دریچه ها خون به اندام های بدن می رسد.
دریچه ها از فلپ های بافتی تشکیل شده اند که با هر بار تپیدن ضربان قلب باز و بسته می شوند. زمانی که باز و بسته شدن این دریچه ها با مشکل روبرو شود جریان پمپاژ خون در بدن با مشکلاتی مواجه می شود.
تنگی دریچه آئورت در اثر انسداد تدریجی دریچه آئورت در شخص ایجاد می شود. دریچه آئورت تنها راه ارتباط بین حفره اصلی قلب، بطن چپ و شریان اصلی قلب می باشد که خون را از بطن چپ به درون سرخرگ آئورت و به اندام ها ارسال می کند. تنگی دریچه آئورت باعث می شود که خون کافی به بدن نرسد. در اثر این اتفاق قلب سعی می کند با فشار و قدرت بیشتری کار کند که باعث ضخیم شدن، سفت شدن و ضعیف شدن قلب و در مراحل بعدی نارسایی و از کار افتادن قلب می شود.
علائم تنگی دریچه آئورت چیست؟
بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری تا زمانی که شدت بیماری افزایش نیابد علائم خاصی را مشاهده نمی کنند. به طور کلی علائم این بیماری عبارتند از:
- درد در قفسه سینه
- افزایش ضربان قلب و تپش قلب
- تنگی نفس
- احساس گیجی، سرگیجه یا حتی بیهوش شدن
- احساس کاهش سطح توانایی در انجام فعالیت ها
- ورم در مچ یا کف پا
- اختلالات خواب
- خستگی و ضعف
علت تنگی دریچه آئورت چیست؟
تنگی دریچه آئورت دلایل مختلفی دارد. برخی از این دلایل عبارتند از:
نقص های مادرزادی قلب:
دریچه آئورت سالم و طبیعی دارای سه برگه ی انعطاف پذیر است. در برخی از افراد این دریچه به طور مادرزادی دارای یک، دو و یا حتی چهار برگه می باشد. این نقص مادرزادی ممکن است گاهی تا بزرگسالی مشکلی ایجاد نکند اما به تدریج شروع به تنگ شدن می کنند که باید ترمیم و یا جایگزین شوند. در صورت مبتلا بودن فرد به نقص مادرزادی دریچه آئورت شخص باید توسط بهترین متخصص قلب و عروق معاینه و درمان شود.
رسوب کلسیم بر روی دریچه:
کلسیم ماده معدنی است که در خون می باشد. با افزایش سن ممکن است دریچه های قلب دچار رسوب کلسیم شوند. همانطور که می دانید خون به صورت مداوم در دریچه آئورت جریان دارد و ممکن است کلسیم بر روی برگه های دریچه آئورت رسوب کند. با گذشت زمان رسوب کلسیم باعث کاهش انعطاف پذیری برگه های دریچه آئورت می شود و در نتیجه این برگه ها در زمان باز و بسته شدن با مشکل مواجه می شوند. در بسیاری از افراد مسن دلیل تنگی دریچه آئورت رسوب کلسیم در این دریچه می باشد.
پرتو درمانی:
در برخی از افراد ممکن است پرتو درمانی باعث ایجاد زخم و التهاب هایی درون بافت های بدن مانند قلب شود. این امر باعث سفت شدن و تنگی دریچه آئورت می شود.
تب روماتیسمی:
عفونت در گلو و گلو درد ممکن است منجر به تب روماتیسمی شود. این وضعیت ممکن است باعث ایجاد بافت زخمی در دریچه آئورت شود. در صورت وجود چنین وضعیتی ممکن است تنگی دریچه آئورت رخ دهد.
عواملی که ممکن است احتمال افزایش به تنگی دریچه آئورت را افزایش دهد:
برخی از عوامل دیگر نیز می توانند باعث افزایش ابتلا به تنگی دریچه آئورت شوند. این عوامل عبارتند از:
- افزایش سن
- سابقه ابتلا به عفونت که روی قلب تاثیر بگذارد
- مبتلا بودن به برخی از بیماری ها مانند: دیابت، کلسترول، فشار خون بالا
- بیماری مزمن کلیوی
- سی تی اسکن قلب
- اکوکاردیوگرافی
انواع تنگی دریچه آئورت:
اکتسابی:
در این نوع، تنگی دریچهی آئورت به دلیل برخی از عوامل مانند تجمع کلسیم بر روی دریچه به دلیل ساخورگی یا تب روماتیسمی در طول زمان به وجود می اید.
مادرزادی:
همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم نقصهای مادرزادی در دریچهی آئورت میتوانند باعث تنگی این دریچه شوند. این شرایط اغلب در کودکی مشکلی ایجاد نمی کند ولی با گذشن زمان سبب تنگی دریچه آئورت شده و ممکن است فرد در بزرگسالی نیاز به تعویض و درمان این مشکل داشته باشد.
عوارض تنگی دریچه آئورت چیست؟
تنگی دریچه آئورت در صورت درمان نشدن می تواند باعث بروز مشکلاتی مانند موارد زیر شود.
- نارسایی قلبی
- سکته
- لختههای خون
- خونریزی
- آریتمی قلبی
- عفونتهایی که قلب را تحت تأثیر قرار میدهد مانند اندوکاردیت
- مرگ ناگهانی
درمان تنگی دریچه آئورت:
درمان این بیماری بستگی به نوع آن، شدت و علائم این بیماری دارد.
اگر بیماری در مراحل اولیه و خفیف باشد پزشک با تجویز دارو و توصیه به تغییر سبک زندگی فرد به درمان شخص کمک می کند تا از بروز مشکلات و عوارض بعدی بیماری جلوگیری کند.
در برخی از موارد فرد نیازمند انجام عمل جراحی برای تعویض و ترمیم دریچه آئورت می باشد. البته توجه داشته باشید که در برخی از موارد ممکن است با وجود نداشتن علائم باز هم نیاز به جراحی وجود داشته باشد.
از طریق شکافی که در سینه ایجاد می شود این جراحی صورت می گیرد. در این وضعیت باید به دنبال بهترین متخصص قلب و عروق باشید.
روش های جراحی:
ترمیم دریچه آئورت:
در برخی از موارد ترمیم دریچه آئورت برای درمان این بیماری انجام می گیرد. البته این روش درمانی جزو روش هایی است که کم ترین استفاده را دارد. برای ترمیم دریچه آئورت، جراح قلب و عروق برگه های دریچه که به هم چسبیدهاند را از هم جدا می کند.
والووپلاستی با بالون:
در این روش از یک لوله بلند و باریک و یا کاتر برای ترمیم دریچه استفاده می شود. در روش والووپلاستی با بالون جراح کاتر را همراه بالون وارد بازو و یا کشاله ران می کند و آن را به سمت سرخرگ آئورت می برد. برای باز شدن دریچه آئورت، بالون را در نزدیکی آن باد می کند. بعد از انجام کار بالون و کاتر خارج می شوند. این روش معمولا برای کودکان و نوزادان انجام می گیرد زیرا ممکن است انجام این روش برای بزرگسالان احتمال تنگ شدن مجدد دریچه را داشته باشد.
تعویض دریچه آئورت:
تعویض دریچه آئورت یکی از روش های رایج در درمان تنگی دریچه آئورت می باشد. در این روش جراح، دریچه آئورت دارای مشکل را از بدن بیمار خارج می کند و آن را با یک دریچه مکانیکی و یا ساخته شده از بافت قلبی انسان تعویض می کند. کسانی که دریچه های مکانیکی دریافت می کنند نیازمند مصرف دارو برای جلوگیری از لخته شدن خون هستند.
کلام آخر:
با توجه به شدت و علائم بیماری پزشک متخصص با بیان مزایا و معایب هر کدام از روش های درمان بیمار را آگاه می سازد و بهترین روش درمانی را برای وی انجام می دهد. همچنین با سبک زندگی سالم و درست می توان از بروز این بیماری جلوگیری کرد.
دیدگاهتان را بنویسید