تست تشخیص بیماری های قلبی
بیماری های قلبی طیف وسیعی از شرایطی است که قلب و سلامت را تحت تأثیر قرار میدهد. در این مقاله به نحوه تشخیص آن ها میپردازیم.
تشخیص بیماری های قلبی با توجه به گسترده بودن دامنه آن ها، از طریق روش های مختلفی انجام می پذیرد.
از آن جایی که بیماری های قلبی عموما مزمن هستند و به مرور زمان پیشرفت می کنند و تبدیل به معضلی خطرناک و در مواقع خاص کشنده می شوند، تشخیص به موقع آن ها پیش از پیشرفت و بروز انواع شان، نقشی حیاتی در کنترل و درمان آن ها دارد.
بسیاری از بیماری های قلبی در صورت تشخیص به موقع از طریق انجام دادن تست های تشخیص بیماری های قلبی، و انجام به موقع مراحل درمانی و تغییر سبک زندگی، می توانند از بین بروند.
اما در صورت جدی نگرفتن علائم و عدم انجام تست های تشخیص بیماری های قلبی، عواقبی خطرناک و جبران ناپذیر ممکن است بوجود بیاید.
بسیاری از مواقع خطرات ناشی از وقوع ناغافل بیماری های قلبی، می تواند مرگ بار باشد.
لازم است افرادی که زمینه ابتلا به بیماری های قلبی را دارند، با شناسایی به موقع و شناخت علائم آن درمان شان را هر چه سریعتر زیر نظر پزشکی مجرب و متخصص، آغاز کنند.
با مراجعه به پزشک متخصص می توان مشکلات قلبی را به خوبی تشخیص داد.
بروز بیماری های قلبی با چه علائمی همراه است؟
- بیهوش شدن ناگهانی و بدون علت
- نامنظم شدن ضربان قلب
- تنگی نفس
- احساس درد شدید در قفسه سینه، دست ها، گردن، کتف چپ
- سوزش معده
- ایجاد ورم ناگهانی و مزمن در ناحیه ران ها و مچ پا
- حالت تهوع، استفراغ و سرگیجه
البته فردی که به بیماری های قلبی مبتلا است تمام این علائم را مشاهده نمی کند و ممکن است یک یا دو نشانه از علائمی که در بالا برشمرده شد را داشته باشد؛ البته بروز علائم هشدار دهنده بیماری های قلبی در میان زنان و مردان با توجه به تفاوت های شرایط فیزیولوژیکی آن ها، گاهی می تواند متفاوت باشد.
در هر صورت، هنگامی که با هر کدام از نشانگان هشدار دهنده بیماری های قلبی مواجه شدید، سریعا به پزشک متخصص قلب مراجعه کرده و تست تشخیص بیماری های قلبی را بدهید و در صورت ابتلا به هرکدام از بیماری های قلبی سریعا مراحل درمانی را تحت نظر پزشکی حاذق آغاز کنید.
یکی دیگر از مزایای تشخیص به موقع بیماری های قلبی، کاهش ریسک بروز عوارض خطرناکی مانند حمله قلبی و یا سکته است.
شیوه تشخیص پزشکی بیماری های قلبی چگونه است؟
تشخیص وجود بیماری های قلبی و نوع هر کدام از آن ها، باید به طور کامل تحت نظر پزشک متخصص انجام پذیرد. از هر گونه درمان خودسرانه و یا جدی نگرفتن بیماری های قلبی شدیدا بپرهیزید.
اکثر تست های تشخیص بیماری های قلبی از آن جایی به عنوان روشی برای درمان، غربالگری و پیشگیری محسوب می شوند، تحت پوشش بیمه هستند. البته تشخیص اینکه شما نیاز به دادن تست تشخیص بیماری قلبی داشته باشید یا نه و یا اینکه کدام روش آن را باید برگزینید، توسط پزشک تعیین خواهد شد.
آزمایشات و تست های تششخیص بیماری های قلبی به چند روش مختلف انجام می پذیرند که در ادامه این یادداشت با آن ها آشنا خواهید شد.
- انجام معاینات جسمی و آزمایش خون
در این حالت پس از آنکه شما به پزشک متخصص قلب مراجعه کردید و شرح حال علائمی که با آن درگیر هستید را دادید و سابقه ژنتیکی شما، به لحاظ ابتلا به بیماری های قلبی مورد بررسی قرار گرفت، پزشک معالج تان فشار خون و ضربان قلب شما را اندازه گیری و مورد بررسی قرار خواهد داد.
در این حالت ممکن است پزشک متخصص قلب و عروق، برای بررسی میزان سطح کلسترول خون، و چربی شما برای تان انجام دادن آزمایش خون را تجویز نماید.
آزمایش کلسترول کامل که برای تشخیص بیماری های قلبی تجویز می شود، چهار نوع چربی موجود در خون را مورد بررسی قرار می دهد.
- کلسترول لیپوپروتئین کم چگالی
کلسترول لیپوپروتئین کم چگالی که در اصطلاح پزشکی گاهی به آن کلسترول بد می گویند. اگر میزان کلسترول لیپوپروتئین، از حد مجاز آن بیشتر شود، باعث ایجاد چربی در شریان های قلبی خواهد شد که به موجب آن ممکن است یک حمله قلبی و یا سکته مغزی رخ دهد.
- کلسترول لیپوپروتئین پر چگالی
کلسترول لیپوپروتئین پر چگالی که در اصطللاح پزشکی گاهی به آن کلسترول خوب می گویند. این کلسترول کمک می کند کلسترول کم چگالی به کبد انتقال یابد.
- تری گلیسیرید
بالا بودن سطح تری گلیسیرید نیز باعث بروز بیماری های قلبی می شود. مصرف بیش از حد نوشیدنی های الکلی، سیگار کشیدن و دیابت موجب بالا رفتن سطح چربی تری گلیسیرید در خون خواهد شد.
برای بررسی علائم التهاب بدن، کلسترول خون و آزمایشات CPR انجام می پذیرد.
تست تشخیص با انجام آزمایشات غیرتهاجمی
در صورتی که نتایج معاینات بدنی و آزمایش خون شما، به نحوی بود که خبر از احتمال وقوع یک بیماری قلبی را بدهد، پزشک شما به احتمال قوی برای تشخیص، تعدادی آزمایش غیرتهاجمی را برای شما تجویز خواهد کرد.
منظور از آزمایشات غیرتهاجمی، آن است که تست تشخیص بیماری های قلبی از طریق ابزارهای شکافنده پوست که وارد بدن بشوند، انجام نخواهد پذیرفت.
چندین نوع آزمایش غیرتهاجمی برای تشخیص بیماری های قلبی وجود دارد که در ادامه این یادداشت با آن ها آشنا خواهید شد.
- الکتروکاردیوگرام
تست الکتروکاردیوگرام نوعی آزمایش است که به منظور مشاهده فعالیت الکتریکی قلب، انجام می پذیرد. این آزمایش زمان بر نیست. طی آزمایش الکتروکاردیوگرام، فعالیت های الکتریکی قلب روی یک نوار کاغذی ثبت می شوند و پزشک با مشاهده نیتجه آن، ریتم ضربان قلب، منظم یا نا منظم بودن آن و یا آسیب های قلبی را مورد بررسی قرار می دهد.
انجام نوار قلبی به شرح تصویر
- اکوی قلبی
این تست در واقع از طریق امواج صوتی یک سونوگرافی از قلب شما به عمل می آورد تا تصویری از قلب شما ایجاد شود تا پزشک با استفاده از آن تصویر، دریچه های قلب و عضلات آن را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.
- تست ورزش
گاهی برای تشخیص بیماری های قلب، عملکرد این عضو حیاتی بدن، در حالت فعالیت شدید جسمانی و تحرک بالا مورد بررسی قرار می گیرد.
در طول انجام فرآیند تست ورزش برای تشخیص بیماری های قلبی، بیمار باید روی یک دوچرخه و یا ترد میل به فعالیت ورزشی مشغول شود و همزمان با انجام آن فعالیت های ورزشی، ضربان و عملکرد قلب وی مورد بررسی قرار می گیرد.
- سونوگرافی کاروتید
این تست با به کارگیری امواج صوتی، در دو طرف گردن اسکن کاروتید را به منظور دست یابی به تصاویری از شریان های کاروتیدی انجام می پذیرد.
از طریق این آزمایش پزشک متخصص قلب می تواند میزان رسوب پلاک در شریان ها را بررسی نماید و از طریق آن مشخص می شود که چند درصد احتمال ابتلا به سکته مغزی وجود دارد.
- مانیتور هولتر
گاهی ضرورت های پزشکی ایجاب می کند که عملکرد قلب، در مدت یک یا دو روز کامل، مورد بررسی قرار بگیرد. برای انجام این فرآیند، از دستگاهی به اسم مانیتور هالتر استفاده خواهد شد.
مانیتور هالتر، یک دستگاه کوچک است که مانند الکتروکاردیوگرام عمل می کند. نتایجی که از طریق دستگاه مانیتور هالتر به دست می آید، برای بررسی وجود بیماری های قلبی نظیر آریتمی مورد استفاده قرار می گیرد.
- اشعه ایکس
از طریق تست اشعه ایکس قفسه سینه، پزشک متخصص قلب می تواند دلیل تنگی نفس و یا ضعیف بودن جریان تنفسی و درد در قفسه سینه را مورد بررسی قرار دهد. در پاره از مواقع علت بروز این علائم، ناراحتی های قلبی است.
- انجام سی تی اسکن
در این روش، از طریق سی تی اسکن و با کمک اشعه ایکس، چندین تصویر مقطعی از قلب، را می گیرد و از طریق آن ها وضعیت قلب شما را مورد بررسی قرار می دهد.
البته انواع مختلفی از سی تی اسکن قلبی وجود دارد که هر کدام کاربردهای شان می تواند متفاوت باشد.
مثلا اسکن کربن، به منظور بررسی رسوبات کلسیم در شریان های عروق قلبی انجام می پذیرد.
ام آر آی قلبی
هنگام انجام ام آر آی قلبی، امواج رادیویی و آهن رباهای بزرگ، تصاویری از رگ های خونی و قلب شما را ثبت می کنند. از این تصاویر برای تشخیص بیماری های قلبی استفاده می شود.
تستهای تشخیص بیماری های قلبی به روش تهاجمی
روش هایی که در سطور بالا به معرفی آن ها پرداختیم همان طور که گفته شد، همگی غیرتهاجمی بودند. اما گاهی برای پی بردن به مشکلات قلبی، به روش های تهاجمی نیاز پیدا می شود.
روش های تهاجمی درمان بیماری های قلبی به این صورت است که تست های تشخیصی از طریق وارد کردن ابزارهایی مانند سوزن و یا لوله به داخل بدن انجام خواهند شد.
- آنژیوگرافی عروق کرونری و کاتتریزاسیون قلبی
در این روش، پزشک متخصص قلب یک لوله انعطاف پذیر بلند را از راه رگ های خونی وارد کشاله ران یا نقاط دیگر بدن می کند و سپس از آن جا لوله به سمت قلب به حرکت در می آید تا پزشک بتواند از طریق آن، مشکلات رگ های خونی و یا اختلالات قلبی را مورد بررسی قرار دهد.
به عنوان مثال، پزشک آنژیوگرافی عروق کرونر را با کاتتر کردن کامل میکند.
در کاتتریزاسیون قلبی، یک رنگ مخصوص به رگ های خونی قلب شما، تزریق خواهد شد. سپس با استفاده از اشعه ایکس، شریان های عروق کرونر شما مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
البته از طریق انجام این تست می توان شریان های مسدود شده را پیدا کرد.
- مطالعه الکتروفیزیولوژی
این تست زمانی انجام می شود که ریتم قلب بیمار غیرطبیعی است و پزشک از طریق مطالعه الکتروفیزیولوژیک، علت این مشکل را درخواهد یافت و برای آن برنامه درمانی مدون خواهد کرد.
در این روش پزشک یک کاتتر الکترود را به کمک رگ های خونی به قلب می فرستد تا از طریق آن الکترود، سیگنال های الکتریکی به قلب فرستاده شود و سپس یک نقشه از فعالیت الکتریکی قلب به دست بیاید.
نتیجه گیری
بیماری های قلبی با کمک انواع تست های موجود را می توان به خوبی تشخیص داد. چرا که با تشخیصی صحیح و به موقع روند درمانی سریع تر آغاز و بهبودی برای فرد ممکن خواهد شد. پس این روش های تاثیر فراوانی بر روی سلامتی جسمانی تان دارد.
دیدگاهتان را بنویسید