همه چیز در مورد استنت قلب
با توجه به شیوع بسیار بالای انواع بیماری های قلبی و البته پیشرفت علم و تکنولوژی پزشکی در زمینه درمان های گستره گسترده ای از این عارضه ها، افزایش سطح دانش پزشکی با کمک مطالعاتی از این دست بسیار می توان برای شما مخاطبین عزیز مفید فائده باشد.
یکی از مهم ترین ابزار های درمانی بیماری های مختلف قلب و عروقی، استفاده از وسیله ای پزشکی تحت عنوان “استنت” که با کار گذاشتن داخل رگ های خونی بیماران مبتلابه بیماری های قلبی صورت می گیرد.
در ادامه در مورد این نوع روش درمانی نوین اطلاعاتی بیشتری را در اختیارتان قرار می دهیم.
استنت چیست؟
در ابتدا بهتر است بدانید مطالعات انجام شده نشان می دهد محققین تخمین زده اند که هر سال دو میلیون نفر نیاز به استفاده از استنت عروق کرونر دارند و اگر کسی به بیماری عروق کرونر مبتلا است احتمال زیادی وجود دارد که درمانگر از این روش استفاده کند.
استنت یک لوله فنری شکل کوچک است که پزشک می تواند آن را در یک مجرای مسدود شده قرار دهد تا باز بماند. استنت جریان خون یا مایعات دیگر را بازیابی می کند، البته بسته به جایی که قرار دارد.
استنت ها از فلز یا پلاستیک ساخته شده اند. گرافت های استنت استنت های بزرگتری هستند که برای عروق بزرگ تر استفاده می شوند. ممکن است از یک پارچه مخصوص ساخته شده باشند. همچنین می توان استنت ها را با دارو پوشاند تا از بسته شدن شریان مسدود شده جلوگیری کند.
استنت قلبی چه می دانید
چرا از استنت ها استفاده می شود؟
استنت معمولاً در مواقعی که پلاک باعث انسداد رگ خونی شود مورد نیاز است. پلاک از کلسترول و سایر موادی که به دیواره عروق متصل می شوند ساخته شده است.
ممکن است در طی اقدامات اضطراری به استنت نیاز داشته باشید. در صورت مسدود شدن شریان قلب به نام شریان کرونر، عمل اورژانسی معمول تر است. پزشک ابتدا کاتتری را در شریان کرونر مسدود شده قرار می دهد. این به آن ها امکان می دهد آنژیوپلاستی با بالون انجام دهند تا انسداد باز شود. سپس آن ها یک استنت را در شریان قرار می دهند تا رگ را باز نگه دارد.
استنت ها هم چنین برای جلوگیری از پارگی آنوریسم در مغز، آئورت یا سایر رگ های خونی کاربرد دارند.
علاوه بر رگ های خونی استنت ها می توانند یکی از مسیرهای زیر را باز کنند:
- مجاری صفراوی لوله هایی هستند که صفرا را به اندام های گوارشی منتقل می کنند و از آن خارج می شوند
- برونش ها که مجاری تنفسی کوچک در ریه ها هستند.
- حالب ها لوله هایی هستند که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند این لوله ها هم چون رگ های خونی ممکن است مسدود یا آسیب ببینند.
چگونه می توانم برای استنت گذاری آماده شوم؟
آماده شدن برای استنت به نوع استنت مورد استفاده بستگی دارد. برای استنت قرار داده شده در رگ خونی معمولاً با انجام این مراحل آماده می شوید:
- در مورد هرگونه دارو، گیاه یا مکمل مصرفی به پزشک خود بگویید.
- از داروهایی که لخته شدن خون را برای شما دشوار می کند مانند آسپرین ، کلوپیدوگرل ، ایبوپروفن و ناپروکسن استفاده نکنید.
- دستورالعمل های پزشک خود را در مورد سایر داروهایی که باید مصرف آن ها را متوقف کنید دنبال کنید.
- اگر به استعمال دخانیات یا هر گونه مواد مخدر افیونی دیگری اعتیاد دارید بهتر است 4 – 6 هفته قبل از انجام عمل جراحی آن ها را کنار بگذارید تا روند درمانی تان به بهترین نحو ممکن پیش رود.
- پزشک خود را از هر گونه بیماری از جمله سرماخوردگی یا آنفولانزا مطلع کنید و هم چنین تمامی مدارک و پرونده پزشکی خود را در اختیار وی قرار دهید تا هر گونه تدابیر لازمه در حین جراحی را بیاندیشد.
- شب یا قبل از جراحی آب یا مایعات دیگری ننوشید.
- هر دارویی را که پزشک برای شما تجویز کرده مصرف کنید.
- برای آماده شدن برای جراحی با زمان کافی وارد بیمارستان شوید.
- هر دستورالعمل دیگری را که پزشک به شما می دهد دنبال کنید.
- داروی بی حسی را در محل برش دریافت خواهید کرد. همچنین می توانید داروی داخل وریدی دریافت کنید تا به شما در آرامش بخشیدن به روش کمک کند.
استنت چگونه انجام می شود؟
روش های مختلفی برای قرار دادن استنت وجود دارد.
پزشک شما معمولاً یک استنت را با استفاده از یک روش کم تهاجمی وارد می کند. آن ها یک برش کوچک ایجاد می کنند و با استفاده از کاتتر ابزارهای تخصصی را از طریق رگ های خونی شما هدایت می کنند تا به ناحیه مورد نیاز استنت برسند. این برش معمولاً در کشاله ران یا بازو است. در انتهای یکی از این ابزارها می توان به دوربینی اشاره کرد که به پزشک کمک می کند تا استنت را راهنمایی کند.
در طی این روش، پزشک شما هم چنین ممکن است از یک روش تصویربرداری به نام آنژیوگرام برای کمک به هدایت استنت از طریق رگ استفاده کند.
با استفاده از ابزارهای لازم پزشک رگ شکسته یا مسدود شده را پیدا کرده و استنت را نصب می کند. سپس آن ها ابزار را از بدن شما برداشته و برش را می بندند.
بعد از قرار دادن استنت چه اتفاقی می افتد؟
ممکن است کمی احساس درد در محل برش داشته باشید. مسکن های خفیف می توانند این مشکل را درمان کنند. احتمالاً پزشک داروی ضد انعقادی برای جلوگیری از لخته شدن تجویز می کند.
پزشک به طور معمول مایل است شما یک شب در بیمارستان بمانید. این کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که هیچ عارضه ای وجود ندارد. اگر به استنت بخاطر یک واقعه عروق کرونر مانند حمله قلبی یا سکته مغزی نیاز داشته باشید ممکن است حتی بیشتر بمانید.
هنگام بازگشت به خانه مایعات زیادی بنوشید و فعالیت بدنی را برای مدتی محدود کنید. اطمینان حاصل کنید که تمام دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید.
کار گذاشتن استنت با چه عوارضی همراه است؟
هر روش جراحی خطراتی را به همراه دارد. برای قرار دادن یک استنت ممکن است نیاز به عروق قلب یا مغز باشد. این منجر به افزایش خطر عوارض جانبی می شود.
خطرات مرتبط با استنت گذاری عبارتند از:
- یک واکنش آلرژیک به داروها یا رنگ هایی که در این روش استفاده می شود
- مشکلات تنفسی به دلیل بیهوشی یا استفاده از استنت در نایژه ها
- خون ریزی
- انسداد شریان
- لخته شدن خون
- حمله قلبی
- عفونت رگ
- سنگ کلیه به دلیل استفاده از استنت در حالب ها
- تنگ شدن مجدد شریان
- عوارض جانبی نادر شامل سکته مغزی و تشنج است.
عوارض کمی در مورد استنت گزارش شده است، اما احتمال کمی وجود دارد که بدن استنت را رد کند. این خطر باید با پزشک در میان گذاشته شود. استنت ها دارای اجزای فلزی هستند و بعضی از افراد به فلزات حساسیت یا حساسیت دارند. تولیدکنندگان استنت توصیه می کنند اگر کسی به فلز حساسیت دارد، نباید استنت دریافت کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.
اگر مشکل خونریزی دارید باید توسط پزشک ارزیابی شوید. به طور کلی شما باید این مسائل را با پزشک خود در میان بگذارید. آن ها می توانند جدیدترین اطلاعات مربوط به نگرانی های شخصی شما را به شما ارائه دهند.
بیشتر اوقات، خطرات عدم دریافت استنت بیشتر از خطرات مرتبط با دریافت استنت است. محدود شدن جریان خون یا انسداد رگ ها می تواند عواقب جدی و مهلکی ایجاد کند.
نتیجه گیری
چنانچه هر گونه سوالی در خصوص استنت های قلبی برای تا ایجاد شده است می توانید در بخش پایانی مقاله قسمتی تحت عنوان *دیدگاه* وب سایت مطرح کنید تا دکتر ندا مهرعلیزاده با دانش و دقت بسیارش نسبت به پاسخ گویی آن اقدام کند.
دیدگاهتان را بنویسید