استرس می تواند باعث حمله قلبی شود؟

استرس ناگهانی می تواند باعث ایجاد یک رویداد قلبی شود که شبیه حمله قلبی است، به نام تاکوتسوبو کاردیومیوپاتی یا “سندرم قلب شکسته”. این کاردیومیوپاتی ناشی از استرس با انسداد شریان که منجر به حمله قلبی می شود همراه نیست، اگرچه ممکن است باعث شود قلب شما تا یک ماه ناکارآمد پمپاژ کند. استرس مزمن همچنین می تواند باعث فشار خون بالا شود و منجر به سیگار کشیدن یا رژیم غذایی ناسالم شود که از عوامل خطر اصلی حمله قلبی هستند. در ادامه به بررسی رابطه استرس و حمله قلبی می پردازیم.

در حالی که استرس نمی تواند مستقیماً باعث حمله قلبی شود، می تواند تأثیر زیادی بر سلامت قلب شما داشته باشد و حتی باعث ایجاد رویدادی شود که دقیقاً شبیه حمله قلبی است.

در اینجا آنچه باید در مورد کاردیومیوپاتی ناشی از رابطه استرس و حمله قلبی و همچنین اثرات استرس مزمن بر قلب و نحوه مدیریت آن بدانید، آورده شده است.

استرس می تواند باعث سندرم قلب شکسته شود

یکی از چشمگیرترین راه هایی که استرس می تواند بر قلب شما تأثیر بگذارد، ایجاد کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو است که به عنوان کاردیومیوپاتی ناشی از استرس یا «سندرم قلب شکسته» نیز شناخته می شود.

پزشکان متخصص قلب می‌گوید: این احساس دقیقاً مانند حمله قلبی است، با علائمی از جمله درد قفسه سینه و تنگی نفس، اما کاملاً یک وضعیت متفاوت است.

این علائم به طور ناگهانی ظاهر می‌شوند و در اثر یک رویداد عاطفی استرس‌زا، مانند مرگ ناگهانی یکی از عزیزان ایجاد می‌شوند. پزشکان می گویند: «این اتفاق برای فرد ساده و بدون درد رخ نمی دهد. “مردم فکر می کنند که دچار حمله قلبی شده اند.”

استرس می تواند باعث سندرم قلب شکسته شود

با این حال، این مورد حمله قلبی نیست. حمله قلبی زمانی رخ می دهد که شریان قلب مسدود شود. کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو هیچ انسداد زمینه ای ندارد. علل دقیق آن مشخص نیست، اما تصور می‌شود که با افزایش ناگهانی هورمونی ناشی از واکنش بدن به مبارزه یا فرار مرتبط باشد.

پزشکان می‌گویند: «کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو پدیده‌ای اساساً متفاوت از حمله قلبی است. شریان‌ها کاملاً خوب هستند و خون رسانی کاملاً طبیعی است، اما ناگهان قلب منقبض می‌شود.

این بدان معناست که ناگهان خون کافی در سراسر بدن پمپاژ نمی شود که نارسایی حاد قلبی در نظر گرفته می شود. اگرچه این وضعیت به طور ناگهانی رخ می دهد، اما قلب شما ممکن است به مدت دو تا چهار هفته به طور موثر پمپاژ نکند، اگرچه اکثر بیماران در عرض دو ماه به عملکرد طبیعی قلب باز می گردند. اما پزشکان می‌گوید اکثر بیماران مبتلا به کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو با پروتکل نارسایی قلبی، از جمله مسدودکننده‌های بتا و سایر داروها درمان می‌شوند.

کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو در زنان 58 تا 75 ساله شایع است که بیش از 90 درصد موارد را تشکیل می دهند. پزشکان کاملاً مطمئن نیستند که چرا، اما یک مطالعه نشان داد که با توجه به نگرشی که از رابطه استرس و حمله قلبی در زنان وجود دارد نرخ بالاتری از استرس عاطفی را تجربه می کنند. حدود 5 درصد از زنانی که فکر می کنند دچار حمله قلبی شده اند، در واقع کاردیومیوپاتی ناشی از استرس را تجربه می کنند.

با این حال، حملات قلبی واقعی بیشتر از کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو است: تنها حدود 2٪ از افرادی که برای علائم حمله قلبی به بیمارستان ها مراجعه می کنند، واقعاً کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو دارند.

استرس مزمن نیز می تواند باعث ناراحتی قلبی شود؟

در ابتدا، کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو در بیمارانی که استرس شدید و ناگهانی را تجربه کردند، شناسایی شد. اما پزشکان اکنون متوجه شده‌اند که این بیماری می‌تواند در افرادی نیز رخ دهد که استرس‌های طولانی‌تری مانند داشتن پروژه ای بزرگ در محل کار یا استرس در رابطه با همسر و خانواده در خانه دارند.

استرس مزمن نیز از طرق مختلف با بیماری قلبی مرتبط است. بر اساس مطالعه‌ای در سال 2013 انجام شد در گزارش‌های فعلی فشار خون بالا، تجربه استرس مزمن، از جمله استرس ناشی از تعصبات نژادی، فقر یا مشکلات روابط، خطر ابتلا به فشار خون را افزایش می‌دهد. فشار خون بالا عامل خطر اصلی بیماری قلبی است.

به گفته پزشکان متخصص قلب و عروق، استرس همچنین می تواند به عادات ناسالمی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن یا پرخوری کمک کند، که همه این ها با اثرات نامطلوب بر سلامت قلب مرتبط هستند.

استرس مزمن نیز می تواند باعث ناراحتی قلبی شود؟

چگونه استرس را مدیریت کنیم و خطر حمله قلبی خود را کاهش دهیم

کاهش و مدیریت استرس از طریق ذهن آگاهی، ورزش و سرگرمی ها بخش مهمی از سلامت کلی شماست و ممکن است سلامت قلب را بهبود بخشد.

با این حال، ایجاد تغییرات در سبک زندگی برای کاهش استرس برای افراد بسیار دشوار است. به همین دلیل، پزشکان به بیمارانشان توصیه می کنند که نگاهی واقع بینانه به عوامل استرس زا در زندگی خود داشته باشند و آنچه را که می توانند تنظیم کنند، بدون نگرانی بیش از حد در مورد آنچه خارج از کنترل آن ها است.

پزشکان می‌گویند: چون زندگی پیچیده است و مردم از افراد و مکان های مختلف خواسته‌هایی دارند. این در مورد اصلاح مواردی است که می توان آن ها را تغییر داد و بر اساس آن موفقیت ایجاد کرد و بیمار را توانمند کرد تا تغییرات مثبت بیشتری در آن جهت ایجاد کند و زندگی خود را تغییر دهد.

راه های کنترل یا درمان استرس

۱.  انجام ورزش بطور منظم

می‌تواند موجب شود استرس، تنش، اضطراب و افسردگی را از بین ببرد. گردش در طبیعت، انجام مدیتیشن یا یوگا را باید حتما در برنامه‌ روزانه خود بگنجانید.

۲. داشتن گردش و تفریح با دوستانتان و اعضای خانواده

نگه داشتن  و حفظ ارتباطات اجتماعی و گفتگو با افرادی که به آن ها اعتماد وعلاقه دارید می‌تواند به شما کمک کند تا از محرک های استرس دور شده و بتوانید آن ها را مدیریت کنید.

۳.  داشتن خواب مفید و کافی

خواب کافی می‌تواند مدیریت کردن استرس و داشتن تمرکز بر اوضاع را برای فرد راحت تر کند.

۴. داشتن دید مثبت:

مانند تمرین تکنیک‌هایی که به آرام‌سازی در زمان گوش دادن به انواع موسیقی. کمک می کنند.

۵. سرگرمی:

پیدا کردن یک نوع سرگرمی تحریک‌کننده که می‌تواند سرگرم کننده باشد و شما را از افکار یا استرس های منفی دور کند.

۶. شناسایی منابع استرس: 

شناسایی علل استرس برای فرد قدم مهمی برای مقابله با آن است. منابع استرس را در زندگی خود شناسایی کنید و به دنبال راه‌هایی باشید که به کاهش و مدیریت آن ها کمک می کند. پیدا کردن منابع استرس با همراهی یک روانشناس به شما بسیار کمک می کند. شرکت در کلاس‌های مدیریت استرس یا استراحت کافی و مناسب هم می‌توانند بسیار به شما کمک کنند.

۷. داشتن آرامش در لحظه

داشتن آرامش در برابر چالش‌های زندگی تان می تواند به بهبود درک شما از استرس و در نتیجه بالا رفتن کیفیت زندگی و سلامت قلبی شما کمک کند.

دکتر ندامهرعلیزاده

فارغ التحصيل عمومي دانشگاه تهران تخصص از دانشگاه ايران بيمارستان قلب شهيد رجايي جز رتبه هاي بورد كشوري سال ٩٦ عضو انجمن قلب اروپا شاغل در بيمارستانهاي خاتم الانبيا - فياض بخش - دي

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 1 =

Call Now Buttonتماس با پزشک