اختلال عروق کرونر

قلب سالم برای زندگی

همانطور که می دانید هر کدام از اعضای بدن ما برای ادامه حیات و حفظ سلامتی تمامی ارگان ها به دریافت خون از طریق عروق نیاز دارند تا بتوانند طبق روال فرآیند طبیعی خود را طی کنند. در این مرحله به اهمیت بسیار بالای عروق خونرسانی در بدن می رسیم چرا که چنانچه به دلیل اختلال در عروق، پروسه ی خونرسانی با مشکلی مواجه شود سایر اعضای بدن نیز کارکرد نا منظمی دارند.

راستی آیا می دانستید یک قلب سالم انسان در هنگام استراحت به طور میانگین در هر دقیقه 70-80 بار منقبض می شود و در همین حین حدود 4 لیتر خون به کل بدن پمپاژ می شود. هم چنین قلب در هر بار انقباض در ابتدا عضله ی خود را که تحت عنوان میوکارد نام دارد را مسدود می کند و عروقی که وظیفه ی خونرسانی به این عضله را دارد را عروق کرونری یا همان تاجی شناخته شده است.

به همین خاطر است که قلب به عنوان عضو حیاتی بدن شناخته شده است و این فرآیند طبیعی برای حفظ و بقا اعضای بدن ضروری است.

بیماری عروق کرونر چیست؟

در ابتدا بهتر است بدانید که عروق کرونر عروق خونی هستند که خون را به قلب شما می رسانند. حال آن که انسداد عروق کرونر است که تحت عنوان اختلال عروق کرونری شناخته می شود. اغلب به دلیل به دلیل آترواسکلروز یا همان تجمع کلسترول و رسوبات چربی (به نام پلاک) در داخل عروق ایجاد می شود. این پلاک ها می توانند شریان ها را مسدود کرده یا به عروق آسیب برسانند، در نهایت باعث کاهش یا توقف جریان خون در عضله قلب می شوند.

در چنین شرایطی اگر قلب خون کافی دریافت نکند ، نمی تواند اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز برای کار صحیح را بدست آورد. این می تواند باعث درد قفسه سینه یا حمله قلبی شود.

علائم گرفتگی عروق کرونر قلب

یکی از شایع ترین علائمی که نشان می دهد که شما به این بیماری دچار شده اید یا نه، بروز درد های در ناحیه قفسه سینه است که از آن ها تحت عنوان “آنژین” نیز یاد می کنند البته این عنوان شامل موارد دیگری هم چون فشار، سوزش، گرفتگی، سنگینی، بی حسی، در قفسه سینه شود. در پاره ای از مواقع افراد عادی این عارضه را با ناراحتی های معده نیز اشتباه می گیرند.

سایر نشانه های بیماری عروق کرونری عبارت اند از:

  • ضربان های نامنظم قلب
  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • احساس خستگی شدید
  • تنگی نفس
  • تعریق بیش از حد معمول

*در نظر داشته باشید چنانچه هر کدام از موارد فوق را به صورت خفیف یا شدید تجربه کردید تحت هیچ شرایطی منتظر کاهش علائم نباشید و به سرعت به یک متخصص قلب و عروق مراجعه کرده و با معاینات بالینی درمان های مخصوص را دریافت کنید، در غیر این صورت خطر آسیب و حمله قلبی بیش از پیش افزایش می یابد.

تفاوت بین بیماری  و سلامتی عروق کرونری

عروق کرونری سالم و بیمار

چه عواملی خطر ابتلا به بیماری کرونری را افزایش می دهد؟

  • پر فشاری خون
  • کلسترول بالا
  • سن بالا
  • ابتلا به بیماری های خود ایمنی مانند: آرتریت روماتوئید یا لوپوس
  • بارداری
  • استعمال دخاینات و مواد مخدر
  • دیابت
  • اضافه وزن بیش از حد
  • بی تحرکی فیزیکی
  • سوابق خانوادگی و ژنتیک در بیماری های قلبی

تصویر عروق کرونر قلب

بیماری  عروق کرونری

تصویری از عروق کرونری قلب

اختلال عروق کرونری چگونه تشخیص داده می شود؟

در ابتدا با مراجعه به پزشکی متخصص و متبحر، در مورد سوابق پزشکی تان سوال می شود و سپس معاینات فیزیکی مرتبط با قلب انجام می شود و بعد از سایر تست های تشخیصی دیگر که بسیار دقیق تر است کمک می گیرند. انجام آزمایش های معمولی خون ، الکتروکاردیوگرام که تصاویری را در قالب نوار قلب گرفته می شود شواهدی دال بر برور بیماری را نشان می دهد.

درمان بیماری عروق کرونر

روش های بهبودی متعددی وجود دارد که پزشک هر کدام را بنا بر شرایط فیزیکی و روحی و صلاح دید خود برای بیمار تجویز می کند.

دارو درمانی که با استفاده از دارو های کاهش دهنده میزان کلسترول خون می توان انسداد عروق کرونری را به حد چشم گیری کاهش داد. پزشک می تواند از بین طیف وسیعی از داروها، از جمله: استاتین ها، نیاسین، فیبرات ها و ترشح کننده های اسید صفراوی انتخاب کند.

البته ممکن است مصرف روزانه آسپرین یا رقیق کننده خون دیگر را توصیه شود و  این امر می تواند تمایل به لخته شدن و اختلال عروق کرونری خون را کم کند.

آنژیوگرافی عروق کرونری یکی از روش های درمانی مرسوم که در مواردی شدید از آن استفاده می شود

استنت ها نیز نوعی وسیله های فنری هستند که با عمل جراحی داخل عروق کرونری کار گذاشته می شود تا هر گونه گرفتگی و تنگی عروق از بین برود.

عوارض اختلال عروق کرونری

در صورت عدم درمان یا دیر اقدام کردن برای رفع این عارضه ممکن است بیمارهای دیگری به شکل شدید تری بر شما عارض شود.

از جمله مواردی است که می توان به آن اشاره نمود.

پیشگیری بهتر از درمان

برای جلوگیری از بروز چنین بیماری هایی بهتر است در همان ابتدا تغییری در رویه سبک زندگی تان ایجاد کنید، سپس چنانچه به استعمال دخانیات یا مصرف هر گونه مواد مخدر اعتیاد دارید باید آن ها با کمک متخصص مربوطه کنار بگذارید و در ادامه برای بهبود فرآیند پیشگیری ورزش کردن مستمر را فراموش نکنید چرا که یکی از مولفه های اساسی در حفظ سلامتی تحرکات فیزیکی به شکل صحیح است. علاوه بر آن ورزش کردن باعث تناسب اندام و متعادل ساخت وزن بدن نیز می شود که خود یک عامل مهم در افزایش سلامتی محسوب می شود.

توصیه ی مهم دیگر در جهت حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری های قلبی این است که، رژیم غذایی سالم کم چرب و کم نمک، حاوی انواع میوه و سبزیجات و پروتئین های لازم برای بدن را در پیش بگیرید.

یکی دیگر از عواملی که می تواند حلوی بروز چنین بیماری را بگیرد مدیریت استرس ناشی از فعالیت های روز مره است چرا که بر اساس تحقیقاتی که در مورد تاثیر استرس بر قلب، اخیراٌ انجام شده است محققین به این نتیجه رسیده اند که یکی از عوامل بروز بیماری های قلبی استرس است.

در این رابطه دکتر ندا مهر علیزاده متخصص قلب و عروق توضیحاتی را در قالب ویدئو در اخیتارتان قرار می دهد:

 

 

نتیجه گیری

امید است مطالب فوق مفید فائده تان واقع شده باشد. البته برای این که بتوانید با اطمینان خاطر به روند درمانی خود بپردازید سعی کنید با انتخابی هوشمندانه در بهترین متخصص قلب و عروق در تهران ضامن سلامتی تان باشید.

منبع:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350613

دکتر ندامهرعلیزاده

فارغ التحصيل عمومي دانشگاه تهران تخصص از دانشگاه ايران بيمارستان قلب شهيد رجايي جز رتبه هاي بورد كشوري سال ٩٦ عضو انجمن قلب اروپا شاغل در بيمارستانهاي خاتم الانبيا - فياض بخش - دي

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × سه =

Call Now Buttonتماس با پزشک